تشخیص خون مخفی در مدفوع
به روش میر (Meyer)
نقش عمده انجام آزمایش خون درمدفوع جهت غربالگری (Screening) زخمهای دستــگاه گوارش می باشد. دربررسی های انجام شده درآمریکا (6-2)% افراد دارای آزمایش مثبت بوده اند، که ازاین تعداد در (10-5)% موارد، بیماری کارسینوما و در(40-20)% موارد، بیماری آدنوما تشخیص داده شده است. کانسرکولورکتال شایعترین کانسردرامریکا بوده و بیشترین علت مرگ و میر را تشکیل می دهد، بنابراین تشخیص کانسر کولورکتال در مراحل اولیه با انجام تستهای غربالگری، سبب کاهش میزان مرگ و میر می گردد.
روشهای تشخیصی موجود، دفع خون به میزان 20 میلی لیتر در روز را سنجش می کند. میزان دفع روزانه خون در مدفوع به طور طبیعی کمتر از 2 میلی لیتر در روز و یا 2 میلی گرم هموگلوبین در گرم مدفوع است. در 50% موارد کانسرهای کولون، خون به مقدار کافی دفع گردیده و در نتیجه آزمایش مثبت می گردد.
توصیه های لازم جهت انجام آزمایش:
قبل از انجام آزمایش بایدبه مدت 3 روز ازمصرف مقادیر زیاد اسید اسکوربیک، آهن خوراکی، آسپرین و داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی خودداری نمود. نباید گوشت قرمز و نیز میوه و سبزیجاتی که دارای کاتالاز و پراکسیدازهستند، مصرف کرد. همچنین باید تمام نمونه ها را در مدت 4 روز جمع آوری نمود.
روش تهیه معرف میر:
1 تا 2 گرم پودرفنل فتالئین را با20 گرم سود یا پتاس، در 100 میلی لیتر آب مقطر حل می نماییم. سپس 10 تا 20 گرم پودر روی به آن اضافه می کنیم. رنگ این محلول ارغوانی می باشد که به دلیل واکنش بین سود و یا پتاس با فنل فتالئین است. سپس این محلول را آنقدر می جوشانیم تا اینکه پودر روی که خاصیت احیا کنندگی دارد، موجب بی رنگ شدن محلول گردد.
حجم محلول را به 100میلی لیتر رسانیده و آن را از کاغذ صافی رد می کنیم تا پودر روی اضافی جدا گردد. سپس مقدار کمی پودر روی نرم به آن اضافه نموده و محلول را در شیشه قهوه ای و در یخچال نگهداری می کنیم. معمولاً این محلول به مدت سه ماه پایدار می باشد.
روش انجام آزمایش:
مقدار کمی مدفوع را درلوله آزمایش ریخته و آن را درمقداری آب مقطر حل می کنیم.
3 قطره اسید استیک 8/4 % به آن اضافه می نماییم.
5 قطره معرف فوق را به آن اضافه نموده ومخلوط می کنیم.
3 قطره آب اکسیژنه 1% به محلول اضافه می کنیم. درصورت مثبت بودن آزمایش، رنگ قرمز ایجاد می گردد و نتیجه را براساس شدت رنگ از +1 تا +4 گزارش می کنیم.